Cook it!

Σήμερα θα μαγειρέψω … κολοκυθόσουπα


Καθώς έψαχνα στο σούπερ μάρκετ για να βρώ τί θα μαγειρέψω σήμερα, έπεσα πάνω σε πορτοκαλί κολοκύθες! Και γιατί όχι, σκέφτηκα. Απο τον Οκτώβριο διανύουμε την περίοδο της κολοκύθας, ενός λαχανικού γεμάτο βιταμίνες όπως Α, Β καροτίνη, C, κάλιο, φώσφορο, ασβέστιο και φυτικές ίνες. Τι καλύτερο λοιπόν απο το να συμπληρώσουμε τη διατροφή μας με ένα φρεσκότατο θρεπτικό λαχανικό!

Όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω όμως μπερδεύτηκα απο τις πολλές ποικιλίες που υπάρχουν. Κάποιες έχουν το σχήμα μπουκαλιού με ψηλό λαιμό (μακρόστενες) ή ακόμα μπορεί να έχουν το σχήμα μεγάλης σταγόνας (αχλαδόμορφες), άλλες είναι στρογγυλές (αυτές τις χρησιμοποιούν στην Αμερική το Ηalloween) και άλλες μοιάζουν με την κολοκύθα που γνωρίζουμε απο το παραμύθι της Σταχτοπούτας. Ανάλογα με την ποικιλία της, δηλαδή τον σπόρο και τον τόπο παραγωγής, αλλάζει και η γεύση τους. Οι πιο καλές κολοκύθες για φαγητά είναι αυτές με χοντρή σάρκα, μικρές κοιλότητες με σπόρους και γεύση γλυκιά όπως έχουν συνήθως οι στρογγυλές κολοκύθες αλλά και αρκετές μακρόστενες. Γενικά να γνωρίζετε οτι όταν το χρώμα της σάρκας τους βαθαίνει συνήθως η γεύση είναι γλυκύτερη. Επίσης μην ξεχνάτε ποτέ οτι μια καλή κολοκύθα πρέπει αν είναι σκληρή χωρίς πληγές και εξωτερικά χρωματικά σημάδια.

Διάλεξα λοιπόν την κολοκύθα μου και περπατώντας προς το σπίτι αναρωτιόμουν ποιές άλλες χρήσεις μπορεί να έχει στην κουζίνα. Το πλεονέκτημά της είναι ότι συνδυάζεται εξίσου καλά με γλυκιές και αλμυρές γεύσεις! Στην ελληνική κουζίνα παραδοσιακά χρησιμοποιείται συνήθως σε πίτες αλλά τα τελευταία χρόνια ανακαλύψαμε και νέες γεύσεις μέσα απο πολύ υγιεινές κολοκυθόσουπες, νόστιμο πουρέ, εξαιρετικό ογκρατέν και ακόμα παρέα με πιλάφι, ριζότο και φυσικά μπισκότα και κέικ. Διάβασα τελευταία μια απλή αλλά γευστική πρόταση μαγειρέματος «κολοκύθα κομμένη σε φέτες, την οποία ψήνουμε με βούτυρο ή ελαιόλαδο στον φούρνο ή το τηγάνι»…

Για τους πρωτάρηδες λοιπόν δύο είναι τα βασικά ερωτήματα:

1. Πώς καθαρίζουμε μια κολοκύθα;

Δείτε πώς απο τον σέφ Αλέξανδρο Παπανδρέου και το περιοδικό γαστρονόμο. Γενικά έχει τη φασαρία της…

2. Πώς συντηρούμε μια κολοκύθα αν δεν την χρησιμοποιήσουμε ολόκληρη;

Η κομμένη κολοκύθα συντηρείται για μερικές μέρες στο ψυγείο, τυλιγμένη με μεμβράνη ή στην κατάψυξη για 2 μήνες, αφού την τρίψουμε στον τρίφτη ή ζεματίσουμε τα κομμάτια της σε βραστό νερό για 2′, κλεισμένη φυσικά σε σακουλάκι τροφήμων.

Και τώρα η συνταγή μου για την πολύ ωραία…

Κολοκυθόσουπα

Υλικά (Για 4-5 μερίδες) 

500 γρ. γλυκιά κολοκύθα κομμένη σε κύβουςsoupa

1 καρότο, χοντροκομμένο

3 πατάτες κομμένες σε κύβους

1 πράσο, χοντροκομμένο

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1,5 lt ζωμό λαχανικών

200 ml κρέμα γάλακτος

100 ml λευκό κρασί

4 κουταλιές ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

1 κ.σ. βούτυρο

Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

Πλένουμε όλα τα λαχανικά και τα στραγγίζουμε καλά. Όταν στεγνώσουν τα σωτάρουμε όλα μαζί σε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μόλις μαλακώσουν σβήνουμε με το κρασί και μετά απο 1′ προσθέτω αλάτι, πιπέρι και το ζωμό των λαχανικών, ανακατεύουμε και σκεπάζουμε την κατσαρόλα, αφήνοντας τη σούπα να βράσει για 30′ – 40′ σε χαμηλή φωτιά. Όταν τα λαχανικά έχουν βράσει τα πολτοποιούμε με το μίξερ χειρός μέχρι να αποκτήσουν βελουτέ υφή. Τα αφήνουμε πάλι να πάρουν μια βράση και πρίν τα κατεβάσουμε απο την φωτιά, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο. Σερβίρεις με λίγα κρουτόν ή φρυγανισμένο ψωμί, λίγο σουσάμι και αν θέλουμε τριμμένη φέτα.

Επίσης μια ωραία ιδέα που κάνουν οι σέφ και θα εκπλήξει τους καλεσμένους σας είναι η γαρνιτούρα με τους σπόρους της κολοκύθας! Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά ενα φλιτζάνι σπόρους κολοκύθας σε 2 κουταλιές ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι. Μόλις ροδίσουν με μια τρυπητή κουτάλα, μεταφέρουμε τους σπόρους σε στεγνό ταψί και τους ψήνουμε στους 170*C για 15 λεπτά. Μετά τους αφήνουμε να κρυώσουν και τους αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο μέχρι και για έναν μήνα.

Σας βρήκα και κάποιες επιπλέον συνταγές γιατί ξέρω οτι σας άνοιξα την όρεξη!

Εδώ και εδώ και ακολουθούν μερικές ακόμα…

Πουρές κολοκύθαςpoures

Υλικά (Για 4 μερίδες)

Κολοκύθα (υπολόγισε πως για κάθε 1,5 κιλό κολοκύθας, θα πάρεις 3 φλιτζάνια πουρέ)

Ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Προθέρμανε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.  Ξέπλυνε την κολοκύθα με κρύο νερό και σκούπισε με μια πετσέτα. Κόψε την κολοκύθα στη μέση και αφαίρεσε τους σπόρους και τις ίνες από το κέντρο της. Λάδωσε την επιφάνεια με το λάδι και βάλε σε ένα ταψάκι με το κομμένο μέρος προς τα κάτω. Πρόσθεσε 1 ποτήρι νερό. Ψήσε ώσπου να μαλακώσει η σάρκα για περίπου 90 λεπτά. Βγάλε από το φούρνο, γύρισε ανάποδα και όταν κρυώσουν ελαφρά βγάλε με ένα κουτάλι (ή scoop για παγωτό) την σάρκα. Λιώσε την κολοκύθα σε έναν επεξεργαστή τροφίμων και άφησε σε ένα σουρωτήρι για δύο ώρες να στραγγίξει. Απο www.cosmo.gr

Ριζότο κολοκύθας με φύλλα φασκόμηλου

Υλικά (Για 4 μερίδες)

570 ml ζωμό κοτόπουλουrizoto

1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο

12 φρέσκα φύλλα φασκόμηλου

2 κ.σ. ελαιόλαδο

170 γρ. ρύζι arborio

250 γρ. κολοκύθα κομμένη σε μικρά κομμάτια

50 γρ. βούτυρο

Αλάτι και πιπέρι

Για τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου θα χρειαστείς: 12-16 φύλλα φασκόμηλου

2 κ.σ. ηλιέλαιο

Εκτέλεση

Ζέστανε τον ζωμό και μόλις αρχίσει να βράζει χαμήλωσε τη φωτιά και κράτησε καυτό. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι με βαρύ πάτο σόταρε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Πρόσθεσε το φασκόμηλο ψιλοκομμένο και συνέχισε το σοτάρισμα για 1-2 λεπτά. Πρόσθεσε το ρύζι, ανακάτεψε καλά και γύρισε λίγο τους κόκκους να ζεσταθούν καλά. Πρόσθεσε το 1/3 του ζωμού και ανακάτεψε μέχρι να απορροφηθεί πλήρως. Συνέχισε τη διαδικασία ώσπου να πιει το ριζότο σχεδόν όλο το ζωμό. Στο σημείο αυτό πρόσθεσε την κολοκύθα και τον ζωμό που απέμεινε, αφήνοντας να σιγοβράσει για μερικά λεπτά ακόμη και να τραβήξει και τα τελευταία υγρά. Αν χρειαστεί να προσθέσεις επιπλέον ζωμό, ώσπου να μαλακώσει η κολοκύθα και να ψηθεί το ρύζι. Στο μεταξύ βάλε το ηλιέλαιο να κάψει και φρυγάνισε τα φύλλα φασκόμηλου ώσπου να γίνουν τραγανά. Πρόσθεσε το βούτυρο στο ριζότο και αλατοπιπέρωσε. Μοίρασε σε 4 πιάτα, βάλε για γαρνιτούρα με το τυρί και σέρβιρε με τα τραγανά φύλλα φασκόμηλου. www.cosmo.gr

Κολοκύθα ψητή με φέτα και ντομάτες

Υλικά (Για 6-8 μερίδες)

900 γρ. κόκκινη κολοκύθα, ξεφλουδισμένη, ξεσποριασμένη και κομμένη σε φέτες 0,3 εκ.kolokitha me feta kai ndomata

Αλάτι

4 κ.σ. ελαιόλαδο

2 μεγάλα κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

3 μεγάλες ντομάτες (4 φλιτζ.), ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

1/4 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Πιπέρι

3/4 φλιτζ. δυόσμο, μόνο τα φύλλα, ψιλοκομμένα

2 φλιτζ. θρυμματισμένη φέτα

Εκτέλεση

Βάζεις τις φέτες σε στρώσεις, αλατίζοντας ελαφρά κάθε στρώση, σε ένα μεγάλο σουρωτήρι. Ενώ στραγγίζει η κολοκύθα, ζεσταίνεις 2 κουταλιές ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά και σοτάρεις κρεμμύδια για 7-8 λεπτά. Ρίχνεις τις ντομάτες και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι να απορροφηθούν τα περισσότερα υγρά τους, για περίπου 10 λεπτά. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180 C. Λαδώνεις ελαφρά ένα ταψί. Αναμειγνύεις την κολοκύθα ελαφρά με το αλεύρι. Βάζεις μια στρώση από φέτες κολοκύθας στο ταψί. Καρυκεύεις με λίγο πιπέρι. Απλώνεις λίγο από το μείγμα ντομάτας- κρεμμυδιού από πάνω και αλατίζεις. Πασπαλίζεις με λίγο δυόσμο και φέτα και επαναλαμβάνεις τη διαδικασία μέχρι να χρησιμοποιήσεις όλα τα υλικά μας, πιέζοντάς τα προς τα κάτω με μια σπάτουλα και τελειώνοντας με μια στρώση από ντομάτα και τυρί. Περιχύνεις με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σκεπάζεις με αλουμινόχαρτο και ψήνεις για 50 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί η κολοκύθα. Περίπου 10-12 λεπτά πριν τη βγάλεις από τον φούρνο, αφαιρείς το αλουμινόχαρτο ώστε να ροδίσει. www.cosmo.gr

Κολοκυθοκεφτέδες  με δυόσμο

Υλικά (Για 4-6 μερίδες)

450 γρ. φρέσκια κολοκύθακολοκυθοκεφτέδες

ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη

Αλάτι

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 κ.γ. δυόσμο

1 φλιτζ. αλεύρι

Πιπέρι

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

Κομματιάζουμε την κολοκύθα. Τη βάζουμε  σε σουρωτήρι, ανακατεύουμε με αλάτι και  τοποθετούμε πάνω ένα βαρύ πιάτο. Αφήνουμε την κολοκύθα να στραγγίσει για 1 ώρα τουλάχιστον. Πιέζουμε χούφτες χούφτες  την κολοκύθα για να βγάλει τυχόν νερό και  τη βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τον δυόσμο, και  1/2 φλιτζ. αλεύρι. Καρυκεύουμε με αλάτι και  λίγο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε περισσότερο αλεύρι εάν χρειάζεται. Σε ένα μεγάλο βαρύ τηγάνι, ζεσταίνουμε περίπου 2,5 εκ. ελαιόλαδο μέχρι να κάψει. Με  ένα κουτάλι ρίχνουμε χυλό και τηγανίζουμε  αρκετούς κεφτέδες τη φορά, γυρίζοντάς τους  μια φορά με σπάτουλα ώστε να ροδίσουν και  από τις δύο πλευρές. Τους βγάζουμε με μια  τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε  χαρτί κουζίνας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει ο χυλός, προσθέτοντας λάδι εάν χρειαστεί. Σερβίρουμε τους  κολοκυθοκεφτέδες ζεστούς. www.tanea.gr

Με πολύ χαρά δεχόμαστε και τις δικές σας συνταγές! Καλά μαγειρέματα 😉 S.

3 thoughts on “Σήμερα θα μαγειρέψω … κολοκυθόσουπα

  1. Περί ορέξεως…. και μας την άνοιξες για τα καλά την όρεξη! Αν καταφέρω να καθαρίσω την κολοκύθα, γιατί είμαι και λίγο τεμπέλα, θα δοκιμάσω τις συνταγές οπωσδήποτε! Ευχαριστούμε!

    Μου αρέσει!

  2. Παράθεμα: Οι 3 πιο αγαπημένες ΧΕΙΜΩΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΟΥΠΕΣ, θα γλύψετε και το πιάτο! | tsoupress

Σχολιάστε

Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για την εξάλειψη των ανεπιθύμητων σχολίων. Μάθετε πως επεξεργάζονται τα δεδομένα των σχολίων σας.